DSC_0344 [1600x1200].JPG

 

 

DSC_0348 [1600x1200].JPG

 

Speeltafel

 

DSC_0361 (2) [1600x1200].JPG

 

De vrijwilligers die hebben meegewerkt

Een Ďnieuwí koororgel in de kapel van het Moederhuis van de zusters OLV.

 

Omdat de koren die de diensten opluisteren beneden staan moest voor het begeleiden een elektronisch orgel gebruikt worden. Al jaren bestond de wens over een bescheiden pijporgel te kunnen beschikken die voorin de kapel een plaats zou kunnen vinden. Met het sluiten van klooster MariŽnburg te Bussum werd die wens vervuld.

 

Geschiedenis van het orgel

 

Het orgel is in 1961 gebouwd door de fa. Jos Vermeulen te Alkmaar voor het klooster MariŽnholm te Groningen. Na de sluiting van MariŽnholm is het geplaatst in de kapel van klooster MariŽnburg te Bussum. Daar verving het een ouder orgel.

Toen bekend werd dat het klooster MariŽnburg zou sluiten ontstond het idee om het orgel mee te verhuizen en te plaatsen als koororgel in de grote kapel van het Moederhuis. Na overleg en uitwerken van de plannen kwam toestemming en is het orgel in eigen beheer in Amersfoort herplaatst.

In enkele dagen was het orgel gedemonteerd en kon de opbouw starten. Omdat het orgel in Bussum in de kast van een ouder orgel stond moest een nieuwe onderkast gebouwd worden waar het orgel op geplaatst werd. Het orgel ziet er daardoor nu wel heel anders uit als toen in Bussum. Verder is de vrijstaande speeltafel verplaatsbaar gemaakt om een goed contact met het koor te verkrijgen.

Het orgel telt ongeveer 300 pijpen en heeft 8 registers. De klank is mild maar wel dragend. Het is zeer geschikt om de koren en samenzang te begeleiden.

Wij hopen dat het orgel nog vele jaren zal bijdragen aan de muzikale traditie van de congregatie.

Wij danken de vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt.

 

De dispositie is:

 

Man. I: Roerfluit 8í, Prestant 4í, Woudfluit 2í.

Man. II: Bourdon 8í, Nachthoorn 4í, Quint 2 2/3 (disk)

Pedaal: Subbas 16í, Gedekt 8í (transmissie van Bourdon)

Koppelingen: I+II, II+I, P+I, P+II

 

Terug naar beginpagina

 

DSC_0280 [1600x1200].JPG

 

Jan plaatst de laatste pijpen

 

DSC_0370 [1600x1200] (2).JPG

 

Zr. Euphemia bespeelt het orgel bij de officiŽle ingebruikname